Resedagbok 2
31 Augusti till den 11 September

Nu sitter vi på campingen i D'Agadir, staden som förvandlades till sand under en stor jordbävning 1960. Staden är nu uppbyggd till en modern småstad.

Innan vi lämnade Spanien besökte vi Gibraltar, klippan som bl.a. är känd för sina "monkes" apor och kommer troligen så också att så vara i framtiden. Försvinner aporna, så dör väl turistströmmen.
 

"Finns det månde lus här?"

 

Två härskare.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 

Den 1 september, så var det dags att åka över till Afrika. Vi åkte från Algeciras till Ceuta en Spansk del av Marroko. Att komma in i Marroko var inte besvärligt alls, vi gick på en typisk turist-mina, hjälp med pappers exercisen av en vänlig person, det kostade 20€. Väl i Marroko, så har vi kört både längs Atlant kusten som upp i Atlas bergen. Stora delar av det vi kört igenom har varit lantbrukslandskap med smågårdar och småbyar. Det odlas nästan allt här vad vi kan se så här efter skörden är mer eller mindre över för året. Landskapet är mycket torrt, till och med tistlarna har vissnat och vissa kaktusar hänger.

 

Men i all denna torka finns det gröna fält, konstbevattnade gröna frodiga områden, en skön syn för ögat. Många ställen uppe i Atlas bergen var storslaget och det gjorde nästan ont, att se hur vackert och storslaget det är.

 Under rubriken "Avverkad resväg" kan man se vilka orter vi kört igenom dag för dag. Sedan är det upp till Er hur Ni vill följa upp oss på en karta.
Varmt? Visst är det varmt här nere flera dagar med temperatur över 43°C upp till 50°C i bilen. Men det är en vanesak och vi trivs och sover bra också även om det kan vara en bra bit över 30°C när vi går och lägger oss.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 

Visa till Marutanien är fixat.
Rabat. Först till Svenska ambassaden för att få ett "Letter of Introduction" detta krävds för att få Visa till Marutanien enligt LP. Svenska Ambassaden  negativt intryck! vi fick vårt introduktionsbrev efter 2 timmars väntan utan att komma i kontakt med svensk talande personal. Nu var det bara att leta rätt på Marutaniens ambassad, vilket inte var så lätt, när vi väl fann adressen, så var där ingen ambassad. På  det igen mot Rabat centrum för att leta rätt på ett Internet cafe och se om vi kan få en ny adress. Vi tog en "Petite" Taxi, Taxi chauffören visste var Marutaniens ambassad ligger, körde oss till den adress vi varit på, tillbaka till ruta ett. Taxi chauffören snackade med några och fick fram en ny adress något kvarter längre bort och dör fanns ambassaden. Bara för att konstatera att dom skriver inte ut något Visa till Marutanien, utan detta görs av "General Konsul för Marutanien i Marroko" Konsulatet finns i Casablanca.

 

Tillbaka till campingen och dagen därpå bege oss till Casablanca för att leta rätt på "General Konsul för Marutanien i Marroko". Vi fann konsulatet men missade öppningstiden med 5 minuter och fick komma tillbaka nästa dag. Vi fick Visat på 24timmar.

"General Konsul för Marutanien i Marroko" gav ett positivt intryck med service vänlig och hjälpsam personal.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 

Att köra i en 5-miljonersstad som Casablanca, enkelt, jag kör, Ulla-Britt navigerar! Så här gick det till.
Vi kör på motorvägen mot Casablanca riktning El Jadida och vi har Casablanca på vår högersida. Vi är på väg till "General Konsul för Marutanien i Marroko" på 382 Route dEl Jadida. Det är ett himla liv i bilen CD spelar, det blåser rakt genom pga. fönsterna är öppna, det är en bra bit över 30°C, men stämningen är på top, så här kan det låta:
ub: Vi tar nästa avfart mot "Ville Centre"
c: Vet du var vi är?
cb: Ja! men letar efter ett gatunamn så jag kan se var vi är på kartan.
c: Kör vi rätt?
cb: Ja! mot "Ville Centre" "tut, tut, tuuuut"
Kör på en ganska stor aveny med tre markerade filer men minst fem/sex filer med bilar, lastbilar, mopeder, åsne-kärror och taxibilar, och det tutas i tid och otid "tut, tut, tuuut"
c: Vet du var vi är? "tut, tut, tuuut"
cb: Ja! men letar efter ett gatunamn så jag kan se var vi är på kartan. "tuuut"
Har nu kört en bra bit mot "Ville Centre"

cb: Kör till vänster där borta mot EL Jadida, konsulatet skall ju ligga på en gata med det namnet.
c: Det går inte att svänga till vänster här, det är ju en mittrefug på hela gatan
cb: Då får vi vända när det går och köra tillbaka.
c: ja, ja "tut, tut, tuuut"
Kör ett par kvarter bort och gör en u-sväng, tillbaka mot avfarten El Jadida, nu syns bara baksidan på skylten, fiffigt!
c: Är vi rätt nu då?
cb: Vet inte, kör mot EL Jadida
 

 

Kör ett tag men ser inget konsulat, vi får fråga om vägen kör in på en  . Ulla-Britt far ut och frågar, kommer tillbaka efter en stund med en handritad karta.
cb: Vi får vända och köra tillbaka mot Marrakech och ta till vänster vid tredje trafikljuset, där ligger en bensinstation "Afrique"
Jag stannar vid trottoaren, Ulla-Britt ger sig ut för att leta rätt på konsulatet, efter fem minuter kommer hon tillbaka, det ligger bara runt hörnan. Vi går ditt tillsammans, bara för att konstatera att vi kom 5 minuter för sent. Jaha! då är det bara att hitta en campingplats, ja! det finns en på väg mot flygplatsen. Vi kör vidare! Det är en poliskontroll på vägen.

ub: Stanna så frågar jag om de vet någon campingplats.
Ulla-Britt far ut och snackar med poliserna, armar och ben som en sprattel-gubbe, detsamma gör poliserna. Ulla-Britt kommer tillbaka.
cb: Vi får vända och köra tillbaka mot Marrakech och ta till vänster vid fjärde trafikljuset,
c: ja, ja, ja fjärde trafikljuset mot Marrakech.
Kör mot fjärde trafikljuset har just passerat det tredje
c: Fan, här ligger ju konsulatet och där är ju skylten campingplats.
cb: Sväng vänster!
Kör mot nästa korsning som är en t-korsning
c: Höger eller vänster?
cb: Vet inte!
c: Där är en ny skylt camping åt höger.
Svänger och kör vidare.
c: undrar när nästa skylt skall dyka upp? Här är den Camping till höger, vi är framme, campingplatsen ligger 150m från konsulatet.
Så kan det vara att köra i en 5-miljoners stad, enkelt eller hur?
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 

Tack till Er alla som har skrivigt i vår gästbok. Det är något som vi ser framemot att läsa var gång vi går in på Webben. Vi har ingen möjlighet att svara Er, det får bli genom det vi skriver på vår webb.
Det går även bra att skicka e-mail eller ringa till oss. Adress och telefon nummer finns på första sidan.
 

 

Vår målsättning är att kunna skriva ett blad i resedagboken var annan vecka.

Nästa gång blir nog inte förrän vi kommer till Gambia om några veckor

Ha de så bra så hörs vi snart igen.

/cub
Christer och Ulla-Britt